Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Textilformgivaren Wanja Djanaieff avslöjar vad som fick kungens kärleksliv att blomstra under OS i München 1972. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Här avslöjar konstnären udda detaljen från kungens första möte med Silvia

Publicerad

Textilformgivaren Wanja Djanaieff fick inför OS i München 1972 designa kläderna till den svenska OS-truppen. Kläder som även bars av Kung Carl Gustaf under spelen, där han träffade drottning Silvia.

Wanja Djanaieff var under perioden 1970-1977 designchef för NK i Stockholm. Inför de olympiska spelen i München 1972 fick hon uppdrag att ta fram kläder till OS-truppen. Tidigare spel hade kläder plockats från det befintliga sortimentet men Wanja hade andra planer.

– Jag tänkte att kläderna givetvis måste vara gula och blå när de ska in och representera Sverige. Då kom jag på de här kronorna på blå bakgrund, som nog är det mönster jag är mest känd för, säger Wanja Djanaieff till SVT Jönköping.

Även framtida kungen bar designade kläder

Så fick det bli och alla plagg i kollektionen är inspirerade av olika delar av Sverige. Även Sveriges framtida kung, då kronprins, Carl Gustaf skulle under spelens gång vara iklädd dessa gula och blå kläder som representant för Sverige.

Dessa plagg är en del av det som visas upp på Wanjas nya utställning ”Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger” som öppnar på Vandalorum i Värnamo under lördagen den 30 april.

Under SVT:s intervju avslöjar Wanja Djanaieff en detalj om kungen vid hans möte med den blivande drottningen, hör henne berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.