Har du haft problem med vildsvinen? Dela med dig i chatten! Bilden är ett montage. Foto: TT/SVT

SVT-publikens vildsvinshistorier: ”Trodde vår granne kört med jordfräsen”

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinen har gjort sig synliga i de småländska länen. I Jönköping sköts rekordmånga vildsvin under jaktsäsongen och paret Gustafsson fick hela sin se sin trädgård förvandlad till jordig åker efter svinens framfart. SVT publiken delade under fredagen med sig av sina egna erfarenheter av vildsvin.

SVT rapporterade · Har du haft problem eller märkt av vildsvin där du bor?

Mitt problem är att svinet har blivit segt vid tillagning ett par gånger. Jag anser numera att köttet är ganska oanvändbart

Per Abrahamsson

Två gånger har vi fått hela vår tomt uppbökad. Första gången återställde vi trädgården med matjord och nytt gräs för flera tusen kronor. Efter andra gången så byggde vi nytt staket med tre liggande plank OCH fårnät. Även då för ganska många tusenlappar... 🤷🏼‍♀️😔

Lena

Skrev nyss men glömde notera att det gäller Östergötland, Linköpings kommun

Lena

De vände upp och ner på hela vår trdgård här i Bålsta också.
Vi har nu sått nytt gräs och investerat stort i Elstängsel.
Men nu har grannarna återigen fått hela sina gräsmatta, likt den i inlägget ! Och det trots el nästa överallt. De är uppenbarligen duktiga på att hitta nya vägar. De verkar INTE äta äpplen på marken. Så man kan ju undra om de har Kvickrot och Ekollon som spelialitet. Undra hur man kan bli av med detta också..... ?

Reine Sköldberg

Vi har en stuga i Dalarna. När vi första gången råkade ut för vildsvinens härjningar, trodde vi att vår tokiga granne hade kört med jordfräsen på vår tomt...Jag vet inte vilket som är värst, att vi misstänkte vår granne eller att det är djur som beter sig som huliganer? Värnar dock mer om djur generellt än om vår granne

Dalmas ibland

Detta "nya" problem är orsakade av våra jägare, som ligger bakom denna invasion, så att de skall framstå som hjältar när de får döda djuren. De som har inplanterat djuren borde få betala för den förödelse som vildsvinen orsakat.

Per Persson

Hade det varit brist på livsmedel så kunde man förstått lantbrukarna.
Men det är ett gigantiskt överskott på mat. Enligt uppgift kasseras 30%av maten.
Och i stora delar av världen är konsumtionen långt över det som är hälsosamt. Troligtvis är markanvändning ett av de största miljö o klimathoten i världen. Med mer orörd natur så finns det säkert plats för vilda djur.

Nöffe

Vi har konstant vildsvin här hemma, de bökar sönder både åkrarna och betesängarna. Men det inte bara det; En gång så drog de undan en nyfödd kalv och åt den. Kon orkade inte försvara.
Sedan har de också rivit korna med sina sylvassa betar, detta hände sommaren 2018.

Tycker de är värre än varg, för varg är inte ofta de är här.

Anonym

Min föräldragård ligger mellan Vimmerby och Lönneberga, i en by med åkrar och ängar runt om. Där har vi varit tvungna att sätta upp elstängsel runt tomten, efter att vildsvinen förstört trädgården till 50 %, precis som i filmen. Elstängsel hjälper! En ny hyresgäst som har gjort en hundgård där blir det inte sämre av.

Inger W

Jag bor i Norra Skåne på en gård. Problemet med vildsvin kom för ca 10 år sedan. Med hösten mörker kommer grisarna närmare husen och åkrar. Jag tycker att forskas för lite om vildsvin. Vad är det de vill komma åt på åkrar och trädgårdar? Varför tar dessa skygga djur sig så nära hus eller går ut i öppen terräng? De bökar lika bra skogen som på åkrar så något vill de ha i gräsvallen. Kvickrot säger många och därför går de bara på äldre vallar. Jag vet att detta inte är fallet. Har fått ny valla uppbökade samma år som jag sått vallen. Flera gånger t.o.m. Måste till mer forskning och kartläggning på beteende mönster hos vildsvin. Det finns en beräkning på att det finns över 8000 vildsvin inne i stadskärnan i Berlin och därför bör även ni som bor i storstäderna ha ett stort intresse i denna fråga.

P-O M

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer