Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se förödelsen från Allan och Gretas trädgård: ”Aldrig varit med om något liknande”. Foto: SVT

Deras trädgård förvandlades till en åker – över en natt

Uppdaterad
Publicerad

När Allan och Greta Gustafssons i Diö utanför Älmhult vaknade en morgon trodde de inte sina ögon. Vildsvin hade hade under natten fullständigt förstört deras gräsmatta och odlingar.

– Det såg ut som om någon hade kört med jordfräs, säger Greta Gustafsson till SVT.

Gräsmattan var relativt nyklippt hemma hos paret Gustafsson i Diö men klippningen som gjordes i slutet av september känns i dag helt onödig. Det är ungefär en yta på 500 kvadratmeter som svinen nu helt förvandlat. Något som Smålandsposten var först med att berätta om.

Ytan påminner idag mer om ett potatisland än gräsmattan i en villaträdgård.

– Jag har bott här i hela mitt liv och aldrig varit med om något liknande. Fruktansvärt är det, man kan inte säga något mer. Vi får vänta tills i vår med att så nytt gräs, säger Greta Gustafsson.

Det är inte bara Allan och Greta som drabbats av vildsvinens framfart under hösten. Flera grannar har också haft påhälsning.

Gert Persmark som också bor i Diö har med hjälp av filmer och bilder dokumenterat ett femtiotal tillfällen från augusti och framåt där vildsvin orsakat skador i trädgårdar i samhället.

Kommunen kan inget göra

Anders Nyberg är teknisk chef på Älmhults kommun och han får ofta frågan från kommuninnevånarna om vad de ska göra.

– Vildsvinen är inte kommunens ansvar utan det är den enskilde fastighetsägarens. Vi uppmanar folk att ta en aktiv roll själva och inte vänta på kommunen. Det kan innebära att sätta upp ett stängsel runt sin egen tomt för att stoppa djuren, säger Anders Nyberg.

Kommunen har sedan tidigare en vildsvinsfälla som man har köpt ihop med kommunens skyddjägare, men det är ingen bra lösning, säger Anders Nyberg.

– Vildsvinsfällan är ett sista alternativ om inget annat hjälper. Djuret blir väldigt stressat när det blir fångat på det sättet och det blir svårt att avliva.

Se förödelsen från Allan och Gretas trädgård i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer