Se när Jerker Bergsten och Lars Åke Lindqvist är ”ute och cyklar”. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Här får äldre i Mullsjö komma ut på cykelturer

Publicerad

I Mullsjö kan nu äldre och andra som har svårt att komma ut och röra sig få åka på tur med en specialcykel. Det är volontärer från Röda korset som står för cyklandet i samarbete med dagverksamheten på Margaretas Park.

Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Mullsjö kommun startade cykelprojektet tillsammans med ideella Röda kors-föreningen Cykling utan ålder. Syftet är huvudsakligen att motverka ensamhet. Det är personer från dagverksamheten på Margaretas Park som deltar men även privatpersoner kan boka en cykeltur.

Lars Åke ”Lasse” Lindqvist, som bor på Margaretas Park, är nog den som har åkt med flest gånger.

– Jag har i princip suttit instängd i fyra år. Nu får jag komma ut och känna frisk luft, det är underbart, säger han.

– Jag fick en stroke för nio år sedan och är halvsidesförlamad. Det är jätteskönt att kunna åka med här, säger Jerker Bergsten.

Projektet kickade igång i våras och volontärerna har två elcyklar, en med plats för två personer och en singelcykel.

– Vi skaffade cyklarna redan för två år sedan, men sedan kom pandemin så allt blev uppskjutet, säger cykelvolontären Mikael Krig.

Alla blir så glada

– Cykling är mitt intresse och det är perfekt att jag kan kombinera det med att andra får komma ut. Alla blir så glada och det smittar även av sig på människor man möter, säger Mikael Krig.

”Lasse” tycker det är särskilt bra att Mikael Krig är med och cyklar.

– Han hittar överallt, varenda liten småstig. Så jag har åkt på ställen där jag aldrig varit innan i hela mitt liv, trots att jag bott i Mullsjö. Det är perfekt, säger Lars Åke ”Lasse” Lindqvist.

Se ”Lasse” och de andra när de cyklar iväg i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.