Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när politiker från Jönköping får en större inblick i att ha ADHD och vara i en skolmiljö. Foto: Emma Johansson/SVT

Här får politikerna i Jönköping känna på adhd i skolan

Uppdaterad
Publicerad

En känslosam upplevelse. Under några minuters tid gick politiker och skolpersonal in i en simulator som gav en inblick i svårigheter som elever med adhd kan ha.

Med hjälp av en så kallad låda, egentligen ett litet rum, fanns möjlighet att känna på hur det är att leva med adhd i vissa situationer. Föreningen Attention i Jönköping bjöd in Underbara adhd som tagit fram simulatorn.

Ska få känslan i stället för faktan

När adhd lyfts fram i olika sammanhang så beskrivs svårigheter, men nu ska alltså svårigheterna i stället upplevas.

I klippet nedan ser du hur simulatorn fungerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vuxna män bryter ihop” berättar grundaren Georgios Karpathakis Jaenson om hur föräldrar reagerar på svårigheterna som deras barn kan ha. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Ingen av politikerna i barn- och utbildningsnämnden testade simulatorn, men flera av dem som SVT Jönköping pratat med säger att de fick inbjudan för sent och att de är intresserade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.