Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sofie Alvin, studerande på yrkeshögskolan i Jönköping, berätta hur det är att bara vara fem studerande i klassen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Här finns jobben – men bara 5 studerande på 20 platser hos yrkeshögskolan i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Yrkeshögskolan i Jönköping har utbildningar som är skräddarsydda för behoven inom industrin. Ändå finns det utbildningar där många platser gapar tomma.

I klippet: Därför valde Sofie Alvin utbildningen till plast- och polymeringenjör på Yrkeshögskolan.

På yrkeshögskolan i Jönköping anordnar man just nu tolv utbildningar. Sex av utbildningarna är fullbelagda, tre har några få tomma platser medan tre utbildningar har många tomma platser.

– Jag tycker det är jättesorgligt, för det här är utbildningar som vi skapar tillsammans med företagen vilket gör att utbildningarna leder till jobb, säger Robert Grubesic, verksamhetsutvecklare Yrkeshögskolan Jönköping.

Det är stor skillnad i popularitet mellan de olika utbildningarna på Yrkeshögskolan. Utbildningarna med automation som inriktning, har upp mot tre sökande per utbildningsplats.

Gymnasiekompetens krävs – men undantag finns

Det finns totalt ett 40-tal yrkeshögskoleutbildningar i Jönköpings län. De förändras hela tiden utifrån branschernas olika behov.

Utbildningarna kan vara mellan 1-3 år långa och i grunden räcker det med gymnasiekompetens för att komma in på utbildningarna – men det finns undantag.

– Man kan också antas om man kan visa att man fått motsvarande kunskaper på annat sätt. Dessutom kan ledningsgruppen för en yrkeshögskola ta in personer som bedöms lämpliga att klara utbildningen och det kommande arbetet, säger Anita Brun Fransson, verksamhetsutvecklare Tekniska högskolan i Jönköping.

Företagen drabbas av kompetensbristen

– Bristen på rätt kompetens inom industrin gör idag att produktionen blir dyrare, eller att företagen inte kan leverera som planerat. Det är ett jätteproblem att vi inte har den personal vi behöver, säger Martin Davidsson, näringslivsrepresentant yrkeshögskolan.

Här finns yrkesutbildningarna

En stor huvudman för yrkeshögskoleutbildningarna i länet är högskolan i Jönköping som just nu planerar för 21 yrkeshögskoleutbildningar för kommande år.

TUC och Plushögskolan är exempel på andra aktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.