Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetsutvecklaren Robert Grubesic om att uppmuntra ungdomarna att följa sina drömmar – eller få ett jobb. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Yrkeshögskolan i Jönköping: Ungdomar måste tänka mer var jobben finns

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar måste tänka annorlunda redan när de söker till gymnasiet och vara medvetna om var jobben finns. Det menar Robert Grubesic, som är verksamhetsutvecklare på yrkeshögskolan i Jönköping.

I klippet: Ska ungdomar bara följa sina drömmar eller också välja utifrån var jobben finns?

På yrkeshögskolan i Jönköping jobbar man med att skapa utbildningar som matchar mot företags akuta behov av rätt kompetens. Idag skriker många företag efter kompetens som de saknar. Robert Grubesic menar att det finns en ”missmatch”redan på gymnasiet.

– För att ta ett exempel: På ED-gymnasiet i Jönköping startades i höstas fyra parallella klasser på tekniskt program, samtidigt som det bara går sju elever på Bäckadalsgymnasiets program för industriell teknik som leder direkt till jobb. Man måste nånstans fråga sig hur många teknister vi behöver och hur mycket produktionsfolk vi behöver, säger han.

Man har pratat om företagens brist på rätt kompetens i många år – blir det aldrig bättre?

– På yrkeshögskolan i Jönköping har vi på tio år gått från fyra studerande till 250 studerande där över 90 procent av dem får jobb, så någonstans blir det bättre men det går för sakta, säger Robert Grubesic. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.