Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när polisen förebygger äldrebedrägerier vid sitt besök hos SPF seniorer i Nässjö. Foto: SVT

Här förebygger polisen fler bedrägerier mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det varit en våg av bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre. Senast igår anmäldes nya fall där äldre blivit lurade. Polisen i Jönköpings län har under det senaste året ökat det förebyggande arbetet genom att vara ute och träffa pensionärer.

I klippet: Se när polisen jobbar förebyggande mot bedrägeriförsök mot äldre vid ett besök på Parkgården i Nässjö.

Under onsdagen anmäldes fyra bedrägerifall till polisen i Jönköpings län. De skedde mot personer i Bankeryd, Jönköping, Huskvarna och Vaggeryd. Fyra pensionärer drabbades och blev av med både smycken och pengar. En av personerna ska enligt anmälan ha blivit av med ett sexsiffrigt belopp.

Förtroendeingivande

I samtliga fall har personerna blivit uppringda av personer som utger sig komma från olika företag eller myndigheter. I ett fall uppgav personen som ringde att den var från sjukvården och behövde kontonumret av patienten inför ett sjukvårdsbesök kommande vecka.

– De som ringer är ofta mycket förtroendeingivande och spelar på känslor. Vårt råd är att lyssna kritiskt och helt enkelt lägga på luren om man är osäker, säger Niklas Brännström, gruppchef polisens bedrägerigrupp i Jönköping.

Nationellt handlar det om summor på 60-70 miljoner kronor per månad som personer blir av med genom den här typen av bedrägerier. Det är en fördubbling jämfört med samma period förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.