En liga med personer som lurade äldre genom att utge sig för att vara poliser har åkt fast. Foto: SVT

Liga med falska poliser avslöjad i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Bedragarna utgav sig för att vara poliser när de lurade äldre personer på både pengar och smycken.

Nu har fem personer anhållits misstänkta för 15 brott mot äldre i Malmö, Stockholm och Göteborg. Och enligt polisens bedrägerisektion kommer utredningen att växa.

Polisen slog till mot de misstänka falska poliserna i Malmöområdet under tisdagen, skriver polisen på sin hemsida.

Fem personer – tre män och två kvinnor – misstänks nu för grovt bedrägeri, försök till samma brott, föregivande av allmän ställning och inbrottsstöld. Totalt rör det sig om 15 brott mot äldre personer, som blivit bedragna på omfattande ekonomiska belopp och som också blivit bestulna på värdefulla smycken.

Enligt Stefan Larsson vid polisens bedrägerisektion i polisregion Syd finns det utöver dessa 15 fall många fler tillfällen då ligan har slagit till. Exempelvis har de lurat äldre i Jönköping, Norrköping och Nyköping på sin resa från Skåne till Stockholm.

– Det har vi tydliga bevis för och det kan också bli fler än de här fem personerna som kommer kunna lagföras, säger Stefan Larsson till SVT

Klädde ut sig

De fem anhållna personer, som är 25–35 år, misstänks ha ingått i en liga som lurat äldre genom att påstå sig vara poliser genom att antingen visa polislegitimationer eller varit utklädda i kläder som liknade uniformer. Offren har exempelvis lurats till att lämna ut sina bankkort och koder – därefter har bedragarna tagit ut stora summor pengar.

I år har det skett minst 600 polisanmälningar i Sverige angående falska poliser som lurat äldre – 250 av anmälningarna har gjorts i polisregion Syd.

I januari berättade SVT Nyheter Skåne om en våg av liknande bedrägerier i Malmö:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.