Foto: SVT

Här går flest andel barn i kulturskolan

Publicerad

Habo kommun hamnar i topp när det gäller barn som är aktiva i musik- eller kulturskola. Minst andel har Gnosjö kommun och skillnaderna i Jönköpings län är stora.

Förutsättningarna för barn att kunna ta del av verksamheten i musik- eller kulturskolor varierar i kommunerna och det är också en anledning till att skillnaderna mellan antalet aktiva barn är stora.

I Habo kommun, där flest barn mellan sju och femton år tar del av musik- eller kulturskolan, ligger siffran på 59 procent. Gnosjö har lägst andel, nämligen 16 procent.

– Det är en ojämlik tillgång till verksamheten i landet, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet, till Nyhetsbyrån Siren som har gjort undersökningen.

Han fortsätter:

– Det som är bekymmersamt är att i en viss kommun kan det finnas en fantastisk verksamhet, som dessutom är billig. I andra kommuner är det dyrt och få elever nås. Utbudet varierar stort och även utbildningsnivån på pedagoger, fortsätter Torgny Sandgren.

Kan samarbeta med skolan

Högst andel i landet har Ragunda kommun i Jämtlands län där hela 77 procent av barnen deltar i musik- eller kulturskola. och längst ner på listan hamnar Båstad kommun med endast åtta procent.

Men Torgny Sandgren poängterar att det inte finns reglerat vad som ska räknas som kulturskoleverksamhet.

– De som ligger betydligt högre än snittet har oftast räknat annorlunda. Kommuner som jobbar mycket i samarbete med grundskolan, kanske räknar det som kulturskoleverksamhet. En del räknar alla elever som provat på, medan andra att eleven ska ha gått ett visst antal gånger i verksamheten, säger Torgny Sandgren.

Andel barn i musik- eller kulturskola per kommun

Aneby 32 procent

Eksjö 23 procent

Gislaved 25 procent

Gnsojö 16 procent

Habo 59 procent

Jönköping 21 procent

Mullsjö 33 procent

Nässjö 27 procent

Sävsjö 31 procent

Tranås 28 procent

Vaggeryd 20 procent

Vetlanda 24 procent

Värnamo 30 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.