Förutsättningarna för barn att kunna ta del av verksamheten i musik- eller kulturskolor varierar i kommunerna och det är också en anledning till att skillnaderna mellan antalet aktiva barn är stora.
I Habo kommun, där flest barn mellan sju och femton år tar del av musik- eller kulturskolan, ligger siffran på 59 procent. Gnosjö har lägst andel, nämligen 16 procent.
– Det är en ojämlik tillgång till verksamheten i landet, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet, till Nyhetsbyrån Siren som har gjort undersökningen.
Han fortsätter:
– Det som är bekymmersamt är att i en viss kommun kan det finnas en fantastisk verksamhet, som dessutom är billig. I andra kommuner är det dyrt och få elever nås. Utbudet varierar stort och även utbildningsnivån på pedagoger, fortsätter Torgny Sandgren.
Kan samarbeta med skolan
Högst andel i landet har Ragunda kommun i Jämtlands län där hela 77 procent av barnen deltar i musik- eller kulturskola. och längst ner på listan hamnar Båstad kommun med endast åtta procent.
Men Torgny Sandgren poängterar att det inte finns reglerat vad som ska räknas som kulturskoleverksamhet.
– De som ligger betydligt högre än snittet har oftast räknat annorlunda. Kommuner som jobbar mycket i samarbete med grundskolan, kanske räknar det som kulturskoleverksamhet. En del räknar alla elever som provat på, medan andra att eleven ska ha gått ett visst antal gånger i verksamheten, säger Torgny Sandgren.
Andel barn i musik- eller kulturskola per kommun
Aneby 32 procent
Eksjö 23 procent
Gislaved 25 procent
Gnsojö 16 procent
Habo 59 procent
Jönköping 21 procent
Mullsjö 33 procent
Nässjö 27 procent
Sävsjö 31 procent
Tranås 28 procent
Vaggeryd 20 procent
Vetlanda 24 procent
Värnamo 30 procent