I Kålgårdsparken i Jönköping odlas ostronskivling i två stora containrar. Foto: Fredrik Weibull/SVT/Stefan Lundvall

Här odlas ostronskivling i kaffesump i containrar i Jönköping

Publicerad

I Kålgårdsparken i Jönköping kan man se två stora containrar uppställda vid lekparken. Där inne odlas ostronskivling i kaffesump som en del i ett projekt för en mer hållbar matkonsumtion.

Det är Stefan Lundvall som håller i projektet som han menar är det första i Sverige.

– Jag fick idén från Köpenhamn och vi är först i landet att göra detta i kommersiell skala. Jag hoppas att fler kommer haka på, säger han.

Vill utöka produktionen

Han menar att satsa på närproducerade och hållbara varor är en förutsättning för att samhället ska fungera på lång sikt.

– Jag ser positivt på framtiden och jag tror att det är tillräckligt många som tycker detta är viktigt, säger han. 

Att det är närproducerat är det inget snack om, kaffesumpen kommer från restauranger runt om i stan.

– Det finns massor med näring kvar i kaffesumpen, här handlar det om att ta vara på den.

Stefan Lundvall driver projektet. Foto: Fredrik Weibull/SVT

50 kilo svamp per vecka

Planen är att producera 50 kilo svamp i veckan för att senare utöka och sälja vidare till restaurangerna i stan.

– Den största svårigheten är att det kräver en del arbetskraft. För att lyckas förutsätter det att det finns folk som är villiga att betala extra för varorna, säger han. 

Se Stefan visa upp svampodlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.