Här rustas nedlagda äldreboendet i Tenhult upp till flyktingar från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det nedlagda äldreboendet Västerhäll i Tenhult blir tillfälligt hem för drygt 100 flyktingar från Ukraina. Under helgen har både kommunens personal och frivilliga jobbat intensivt för att få boendet klart till måndag.

Innan helgen bestod den nedlagda äldreboendet Västerhäll i Tenhult av tomma lägenheter som andades serviceboende. Tillgänglighetsanpassat med enklare kök och gemensamma utrymmen.

Men sedan tidigt på fredagsmorgonen har rummen förvandlats till familjeboenden med våningssängar och spjälsängar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Får plats 100 personer: ”Alla ställer upp”

Senast på måndag ska huset vara färdigt att flytta in i och totalt får det plats drygt 100 personer.

– Det känns bra.  Alla vi som jobbar med det ställer upp, det är ju inte vårt normala jobb. Men nu kör vi på så att det blir klart, säger områdesförvaltare Simon Bremer på Jönköpings kommun.

Förutom kommunanställda så har ett 20-tal frivilliga dykt upp och knackat på. De hjälper till med allt från att bära, skruva ihop sängar och städa. Även en familj som kom från Ukraina i söndags har kommit för att hjälpa till. I klippet nedan hör du Julia berätta om det.

I klippet längst upp kan du se arbetet med att göra om Västerhäll till flyktinglägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet