Ellen Lindberg, miljöstrateg i Habo och Mullsjö. Foto: Emil Hammarström/SVT

Här har solkraften ökat mest i Jönköpings län

Publicerad

Antalet solpaneler har blivit allt fler i länet de senaste åren, men ingenstans har de ökat så mycket som i Habo. Där har den installerade effekten ökat med över 460 procent sedan 2016.

– Det känns jättekul så klart, säger Ellen Lindberg, miljöstrateg i Habo och Mullsjö.

Fler kommuner, privatpersoner och företag satsar på solenergi i Jönköpings län. Det visar en rapport från länsstyrelsen. I hela länet har den installerade effekten av solkraften ökat med 153 procent de senaste två åren.

Men i ingen kommun har ökningen varit så stor som i Habo. Där har effekten ökat med hela 461 procent.

Habo

Byggboom kan vara förklaring

Ellen Lindberg tror att det finns flera anledningar till den stora ökningen i kommunen. Hon lyfter bland annat fram Solmatchen som Klimatrådet i Jönköpings län tog initiativ till och som var en tävling i vem som kunde installera flest solpaneler.

– Men sedan så byggs det även en hel del i Habo och vi vet att det är fördelaktigt att installera solceller redan vid byggnation så jag tänker att det är kanske är många som passar på, säger Ellen Lindberg. 

Habo kommun har även själva genomfört flera informationskampanjer om solceller och enligt Ellen Lindberg finns det fortfarande många fördomar och myter om solkraft.

– Ett exempel är att det inte skulle löna sig i Sverige, men det stämmer inte. Vi har samma solinstrålning som Tyskland och de har länge kört på det här med stor framgång, säger hon.

Betyder den stora ökningen att ni var sena med solkraft i Habo?

– Ja, ser man några år tillbaka och jämför med andra kommuner så var vi inte i topp direkt. Det finns fortfarande stor utvecklingspotential för solkraft i Habo. 

Måste fortsätta öka

Det är inte bara i Habo solenergin behöver öka ytterligare.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har tillsammans med Klimatrådet drivit en kampanj de senaste åren för att öka intresset för solkraft och enligt Andreas Olsson, energi- och klimatstrateg på länsstyrelsen, måste antalet solpaneler fortsätta att öka. 

– Det behövs fler. Ökningstakten är fantastisk och vi behöver fortsätta jobba med det här för att nå klimatmålen, och för att bidra med den omställning som vi behöver bidra med, säger han.  

FAKTA: Så mycket har solkraften ökat i kommunerna

Aneby: 155 procent

Tranås: 246 procent

Nässjö: 173 procent

Eksjö: 210 procent

Vetlanda: 189 procent

Sävsjö: 101 procent

Värnamo: 99 procent

Gislaved: 192 procent

Gnosjö 160 procent

Vaggeryd: 258 procent

Jönköping: 123 procent

Habo: 461 procent

Mullsjö: 277 procent

Källa: Länsstyrelsen i Jönköpings län. Siffrorna avser hur mycket den installerade effekten av solkraft ökat i kilowatt från november 2016 till augusti 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Habo

Mer i ämnet