Mattias Karlsson Sjöberg, vd på Moderskeppet i Jönköping, har producerat videos med tips på hur lärare kan lyckas med sin distansundervisning. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Här hjälper man lärarna att bli bättre på distansundervisning

Publicerad

Det är många lärare som inte känner sig helt säkra i rollen att undervisa på distans. På Moderskeppet i Jönköping har man därför börjat producera hjälpmedel för lärare med tips på hur de på bästa sätt använder sig av digitala läromedel.

Jönköpingsföretaget producerar sedan tidigare utbildningsmaterial för distansundervisning. Den senaste veckan har efterfrågan ökat explosionsartat. Ungefär 18 000 elever har sedan beslutet om distansundervisning sökt sig till plattformen – en siffra som hela tiden ökar.

– När beslutet kom släppte vi allt och bestämde att gymnasieelever får tillgång till alla våra kurser, säger Mattias Karlsson Sjöberg, VD på Moderskeppet.

Han menar att eleverna klarar omställningen bra – det största behovet av hjälp och stöd finns hos lärarna.

– Vi vill att lärarna ska få ta del av vår erfarenhet av distansundervisning så vi skapade kurser om hur det är att utbilda online.

Kör igång på morgonen

Att hålla i undervisning på distans är tekniskt komplicerat och det kan vara svårt för lärarna att motivera eleverna. Även om det kan kännas svårt för lärarna, är han övertygad om att alla kommer att lösa utmaningen.

– Det viktigaste tycker jag är att man har ett videomöte på morgonen så eleverna kommer igång och inte ligger kvar i sängen. Det hade jag i alla fall gjort om jag vore gymnasielärare.

Se Mattias ge fler tips till lärare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.