Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur satsningen som kostat drygt en halv miljard kronor ser ut. Foto: Zahraa Abdul Reda/ Fredrik Weibull SVT

Här invigs den nya tågdepån i Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes den nya tågdepån i Nässjö som ska serva och underhålla Krösatågen. Det är den största ekonomiska satsningen på tåg som Region Jönköpings län gjort någonsin.

– Det är en unik satsning som vi nu gör på tågen, säger Rachel De Basso (S) som är ordförande i regionstyrelsen.

Den nya tågdepån som nu står klar har hittills kostat cirka 540 miljoner kronor, trots att budgeten låg på 720 miljoner kronor. Målsättningen är nu att resandet i länet ska fördubblas till år 2035.

– Det är en del av den gröna omställningen i länet. Den här tågdepån kommer innehålla tåg som vi ska förvara, reparera, tvätta och underhålla, säger Rachel De Basso (S).

Nya längre tåg

En av anledningarna till att man byggt den nya tågdepån är för att kunna serva de nya längre tågen som är beställda. De nya tågen är 80 meter långa och det första tåget kommer att tas i drift i februari 2025. Totalt satsas 1,7 miljarder kronor på tågdepån och nya tåg.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.