• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du se var mångmiljonsatsningen är tänkt att byggas och du hör även regionrådet Marcus Eksdahl (S) berätta vad depån kan betyda för Nässjö. Foto: Johannes Tolf/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu ska förslaget om ny tågdepå i Nässjö avgöras

Uppdaterad
Publicerad

Det beskrivs av regionpolitikerna som den största satsningen under den här mandatperioden, till en kostnad av 722 miljoner kronor. Under tisdagen ska den föreslagna stora tågdepån i Nässjö upp på regionfullmäktiges bord, en satsnings som regionrådet Marcus Eskdahl (S) tror kan ha stor betydelse för orten.

Under 2023 kommer Jönköpings länstrafik att ta nya större eltåg i drift, och för det behövs det en större depå. Enligt förslaget ska depån sköta underhåll på tåg som tillhör både Region Jönköpings län och Region Kronoberg.

– Då Nässjö är ett centrum för järnvägstrafik är det en väldigt lämplig ort för att bygga den nya tågdepån, säger Marcus Eskdahl när SVT möter honom på platsen för den tänkta depån.

Tidigare giftig mark

På det väldiga och i dagsläget öde sommartorra gräsfältet väster om Nässjö tågstation ska ett flertal spår och en verkstadsbyggnad på cirka 5 700 kvadratmeter byggas. Tidigare låg här en impregneringsanläggning för slipers och ett omfattande saneringsarbete gjordes för några år sedan, då marken innehöll tunga miljögifter.

Om politikerna klubbar igenom förslaget i regionfullmäktige imorgon kan fältet åter bebyggas.

På det här fältet i närheten av Nässjö tågstation är det tänkt att den stora tågdepån ska byggas. Foto: SVT/Johannes Tolf

Marcus Eskdahl tycker att tågdepån är en viktig fråga för att än mer profilera Nässjö som järnvägsstad.

– Det kommer även att innebära fler arbetstillfällen, säger han utan att precisera någon siffra.

Depån ska vara klar under 2023.

I klippet hör du Eskdahl berätta mer om vad tågdepån kan betyda för Nässjö kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer