Nuvarande kommunhuset vid Juneporten i Jönköping ska ersättas med en ny byggnad och annan placering. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Jönköpings kommunhus ska ersättas: Här kan det nya hamna

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har tagit fram tre förslag på var ett nytt kommunhus kan ligga. Det nuvarande kommunhuset Hoven vid Juneporten i Jönköping med 500 anställda uppfyller inte längre kraven när kommunen växer.

Tre tänkbara placeringar för ett nytt kommunhus i Jönköping. Foto: Pressbild

De tre tänkbara placeringarna har tagits fram i en förstudie som presenterats för ledningsutskottet i kommunen. Så här ser det ut på platserna i dag.

1. Bussterminalen vid järnvägsstationen. Förslaget är en byggnad ovanpå den befintliga bussterminalen.

Bussterminalen vid järnvägsstationen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

2. Kvarteret Cisternen vid Erik Dahlbergsgymnasiet. Kommunen anser att ytan är underutnyttjad med tanke på storlek och läge i staden.

Tomten vid Erik Dahlbergsgymnasiet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

3. Skeppsbron vid södra Munksjön.

Skeppsbron vid södra Munksjön. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Ett skäl till att bygga nytt är att kommunen vill äga fastigheten själva, vilket de inte gör vid Juneporten. Riktlinjerna för den nya förvaltningsbyggnaden är bland annat att den ska hushålla med resurser, vara tillgänglig för kommunens medborgare och bidra till liv och innehåll i stadsmiljön. Tidsperspektivet för ett nytt kommunhus är minst sex till åtta år.

Förstudien har arbetats fram av Stadsbyggnadskontoret, Tekniska kontoret och White arkitekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.