Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson från Femtinge Teater levererade sång, dans och stand-up till Inga Arvidsson och Kenneth Hallengren som sitter isolerade i sitt hus i Vrigstad. Foto: Ellinor Eke-Göransson/SVT

Här levereras kulturbud till isolerade

Publicerad

Det är tufft för kulturbranschen just nu och många som lever i isolering saknar att ta del av musik, sång och dans. Därför startade Femtinge Teater ”kulturbudet” där de åker hem till folk som lever isolerade och bjuder på skräddarsydd underhållning – på säkert avstånd till publiken.

Det är sångerskan Linda Elaine Byman som tillsammans med Hans-Åke Andersson driver Femtinge Teater. På tre dagar hade alla deras turnéer ställts in på grund av coronaviruset.

– Det var som att mattan drogs undan, säger Linda Elaine Byman.

Kvar fanns deras vilja att underhålla människor.

– Vi kände att vi måste göra någonting och fortsätta sprida glädje och så föddes idén med kulturbudet.

Bor man i Jönköpings län kan man boka hem Linda och Hans-Åke och bor man i övriga Sverige kan man även få en inspelad variant av underhållning.

– Vi skräddarsyr beställningen och plockar ihop det som passar. Det är allt från stand-up till musiknummer och utdrag ur våra föreställningar, säger Linda Elaine Byman. 

”Det är detta man saknar”

Kenneth Hallengren och Inga Arvidsson lever isolerade i sitt hem i Vrigstad och det var Ingas döttrar som beställde kulturbudet.

– Det var helt fantastiskt – det är detta man saknar, säger Inga Arvidsson efter uppträdandet.

– Det är helt otroligt, jag fick tårar i ögonen och då vet man att jag tycker det är väldigt roligt, fortsätter Kenneth Hallengren.

Se hur kulturbudet levererades i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet