Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Tillan Strand, programansvarig för sjuksköterskeprogrammeti i Jönköping, varför Hälsohögskolan nu utökar antalet platser på programmet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Fler sjuksköterskor ska utbildas på Hälsohögskolan i Jönköping till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten tar Hälsohögskolan i Jönköping in fler studenter på sjuksköterskeprogrammet än tidigare. En stor anledning är den brist på sjuksköterskor som råder i regionen och övriga Sverige.

I klippet: Hör vilket ansvar Tillan Strand, programansvarig på Hälsohögskolan, vill ta för motverka sjuksköterskebristen i regionen och övriga landet.

Region Jönköpings län uppskattar att man behöver få in 250-300 nya sjuksköterskor och 150-175 nya undersköterskor varje år de kommande åren. På Hälsohögskolan i Jönköping är man väl medveten om bristen på vårdpersonal – och utökar nu antalet platser på sjuksköterskeprogrammet från 120 till 130. Egentligen tar man in ännu fler, men räknar med 130 studenter på plats i sal efter tre veckor.

– Den här bristen på sjuksköterskor som vi har i Sverige är farlig för oss samhällsmedborgare och vi vill dra vårt strå till stacken. Forskning visar att brist på sjuksköterskor ökar risken för vårdskador, säger Tillan Strand, programansvarig sjuksköterskeprogrammet

Ni utökar nu till 130 studenter – kan ni öka ännu mer de kommande åren?

– Det beror på anslagen från regeringen men också på om vi kan öka antalet VFU-platser, verksamhetsförlagd utbildning, i programmet. I takt med att sjukhusen har fått färre sjuksköterskor har det blivit tuffare att ordna VFU-platser till våra studenter, säger Tillan Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.