Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT ställer frågor till sjuksköterskestudenterna vid examenshögtiden om deras framtida jobbsituation. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Sjuksköterskestudenterna eftertraktade – så många stannar inom Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Idag var det examenshögtid för studenterna på sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping. SVT var med under examenshögtiden och kollade hur många av de nybakade sjuksköterskestudenterna som har jobb – och hur många som blir kvar i Jönköpings län på sina kommande arbeten.

I klippet: se studenternas handuppräckning på examensdagen – så många har jobb redan nu.

Cirka 100 studenter går nu ut sjuksköterskeprogrammet i Jönköping och merparten av dem var på plats under examenshögtiden i Pingstkyrkan i Jönköping. Bristen på sjuksköterskor i regionen och landet har gjort studenterna mycket eftertraktade hos arbetsgivarna.

– Jag har tidigare jobbat som undersköterska på kirurgen och chefen sa: ”du ska stanna här, du ska stanna här, du ska stanna här”, säger Rimon Yousif, som nu tar sjuksköterskeexamen.

Han ska efter studierna börja på akutmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Det ska bli jättehärligt och spännande. Det är en dröm för mig, säger Rimon Yousif.

Men många sjuksköterskor slutar i sitt yrke – kommer du vara kvar om 5-10 år?

– Det kommer jag, tanken är att jag ska specialisera mig framöver, säger Rimon Yousif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.