Försäkringskassan ser att allt fler pappadagar tas ut. Foto: Izabelle Nordfjell /TT

Här tar flest pappor ut sina föräldradagar

Publicerad

Allt fler föräldradagar går till papporna, det visar färsk statistik från Försäkringskassan. I Jönköpings län är det papporna i Habo som tar ut flest föräldradagar.

Papporna i landet tar i snitt ut ut 29,3 procent av föräldradagarna. I Jönköpings län ligger snittet något lägre 27,9 procent. Dock en klar ökning med 1,4 procentenheter sedan 2016.

Mullsjö kommun är den kommun där det skett den största  ökningen av uttag av pappadagar. Här har siffran ökat från 23,7 till 29,9 – hela 6,2 procentenheter. Men det är i grannkommunen Habo som det finns allra flest föräldralediga pappor. Här tar 30,5 procent av papporna ut föräldradagar.

En bit kvar till absolut jämnställdhet

– Om utvecklingen fortsätter i samma takt som den har gjort de senaste två åren kommer vi att nå en 70 – 30-fördelning under våren 2019. I mitten av 2030-talet kommer fördelningen mellan kvinnors och mäns uttag av föräldrapenning vara helt jämställt, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Här är siffrorna för samliga kommuner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer