Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på tävlingen i klippet ovan. Foto: SVT / Frida Lindhe

Här tävlar Bäckadalseleverna om en plats i SM-finalen för unga plåtslagare

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tävlar sex elever på Bäckadalsgymnasiets plåtslageriutbildning i Jönköping om en plats i SM-finalen för unga plåtslagare. SVT åkte till skolan för att ta tempen på de tävlande.

– Det känns inte jättestressigt, det känns som ett ganska lätt moment vi ska göra, säger eleven Liam Bjärterot som är en av de tävlande.

Bäckadalsgymnasiet i Jönköping är en av 17 skolor runt om i landet som i veckan håller uttagningstävlingar till SM-finalen där Sveriges bästa unga plåtslagare ska utses.

I finalen finns det plats för sex tävlande och för att kunna ta sig dit måste eleverna följa en ritning på ett föremål i plåt som de ska skapa så felfritt som möjligt.

– De har på sig sex timmar att bli klara, blir man klar tidigare kan man få pluspoäng, säger läraren Tord Rothzén.

”Får inte hoppas på för mycket”

Liam Bjärterot är en av eleverna som tävlar.

Tror du att du kommer knipa en plats till finalen?

– Man får inte hoppas på för mycket men det finns en chans, säger han.

Så sa han när SVT Jönköping besökte tävlingen. Några timmar senare blev det klart att det var han som tog sig vidare till SM.

Följ med på tävlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.