Landslaget förbereder sig för VM i september. Se hur träningen går till i klippet. Foto: SVT

Här tränar svenska landslaget i grässlalom i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Solen skiner och det är nästan 30 grader varmt. Ändå är det slalomträning i Järabacken i helgen. Det är det svenska landslaget i grässlalom som tränar inför VM i Tjeckien i september.

I september i år är det dags för världsmästerskapet i grässlalom i Tjeckiska staden Stitna. Det svenska landslaget består av två tjejer och två kilar, Lovisa Wennerholm, Sofie Rosmark, Carl Söderlund och Edvard Nord och i helgen kör de årets andra träningsläger inför VM.

– Man kan ju säga att vi är få i landslaget, men det är exklusivt. Det är såklart en ära oavsett hur många som är med. Att representera Sverige är ju en ära, säger Carl Söderlund.

Carl Söderlund hoppas på en topp 10-placering i VM i september. Foto: Ebba Öberg/SVT

Laget tillhör Norrköping Skidklubb och det är där de har sin hemmabacke. Lagledaren Fredrik Söderlund berättar att Järabacken är längre än backen i Norrköping, vilket är bra träning inför den kommande tävlingen i Tjeckien där backen är ännu längre.

Liknar vanlig slalom

Gräsåkningsskidorna utvecklades på 1960-talet, och sedan 1979 arrangeras VM vartannat år.

Den största skillnaden mellan grässlalom och vanlig slalom är underlaget skidorna framförs på. Skidorna har ett larvfotsliknande band som löper runt en skena och monteras på foten genom vanliga alpina skidpjäxor.

Det går heller inte att sladda eller ploga med skidorna som med alpina skidor.

– För att stanna måste grässkidåkaren svänga och åka uppåt i backen för att farten ska avta, säger Fredrik Söderlund.

Kolla i klippet ovan för att se när slalomåkarna åker nedför den gräsbeklädda Järabacken mitt i sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.