Här tvingas ovaccinerade covidtesta sig innan de släpps in på Dreamhack

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på två år kunde idag Dreamhack winter, en av världens största datorfestivaler, slå upp dörrarna igen. Men för att komma in krävs antingen vaccinpass eller ett negativt covid-test.

– Jag tycker det är bra för att stoppa spridningen av covid-19 men det är lite krångligt att veta hur man ska göra här, sa 15-åriga Kaspian Lönner-Endrell, en av de besökare som behövde covidtesta sig innan han fick gå in.

Nedbantad festival

På grund av pandemin är festivalen nedbantad i år. Normalt brukar den locka drygt 50 000 besökare till Jönköping under fyra dagar men i år släpps endast 3000 personer in på Elmia.

Dessutom saknas e-sportproffsen eftersom det inte är några stora professionella tävlingar som anordnas i helgen, men arrangören vågar ändå lova att det blir ett evenemang att minnas.

– Vi är så glada att vi kan genomföra det här. Sedan har det varit en utmaning när det är första gången man gör hela covidpassdelen, säger Christoffer Mellin som arbetar med Dreamhack winter.

Så här såg det ut när besökarna strömmade in när mässan öppnade under torsdagsförmiddagen. Foto: SVT

Under torsdagsförmiddagen testades cirka 200 personer som inte var fullvaccinerade, av dessa var det en person som testades positivt och fick vända hem. Den personen hade inga symtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.