Foto: Joshua Lindsey/Fredrik Sandberg/TT

Har undersökt fisket i Vättern från flygplan

Publicerad

Intresset för fritidsfiske är stort i Sverige, men kunskapen om hur fisket ser ut är bristfällig, menar forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet SLU. Därför har en omfattande undersökning gjorts av fisket i Vättern, där metodiken beskrivs som unik.

– Mig veterligen är det första gången som man gör så här, säger Anton Halldén som enhetschef på fiskeenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

För att ta reda på hur många personer som fiskar och vad som fångas har olika undersökningsmetoder testats på fisket efter röding, öring och lax i Vättern. Genom att kombinera undersökningar från flygplan, platsbesök i hamnar och på sjön, tillsammans med enkäter, kunde fritidsfiskets omfattning och totala fångster beräknas.

Anton Halldén är enhetschef på fiskeenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län Foto: SVT/Johannes Tolf

Spanade från flygplan

– När det gäller vissa bestånd fångar fritidsfisket idag mer fisk än yrkesfisket men eftersom det inte finns några krav på licenser eller fångstrapportering i fritidsfisket saknar vi ofta kunskap, säger Göran Sundblad, forskare vid SLU och projektledare för studien som genomfördes i Vättern under sommaren och hösten 2017.

Genom att från flygplan, båt och i hamnar räkna båtar och antalet fiskande undersöktes hur många som fiskar. Via intervjuer och enkäter undersöktes fångsterna. När undersökningarna kombinerades kunde det totala antalet rödingar, öring och lax som fångas i olika typen av fisken räknas fram.

Metod som kan användas i andra sjöar

Studien leddes av forskare från SLU tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län, och utfördes med hjälp av Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Frivilliga Flygkåren och hamnvärdar runt Vättern.

– Generellt mår fisket i Vättern bra, och den här studien ger ungefär samma resultat som vi har sett tidigare. Då visar det ju att vi har varit rätt ute, säger Anton Halldén.

I klippet hör du Anton Hallden berättar om hur mycket fisk som fritidsfiskarna i Vättern drar upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.