Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när soldaterna från Eksjö får utbildning för strid i bebyggelse i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Soldaterna utbildas för strid i bebyggelse – tränade i fastighet i Norrahammar

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fick soldaterna som utbildas vid Fältarbetsskolan på Eksjö garnison utbildning i strid i bebyggelse. Kadetten Lukas Byström som har genomfört sin första termin upplever att utbildningen känns mer påtaglig med tanke på omvärldsläget. 

– Min tid i det militära har varit präglad av en osäker omvärldsbild, säger han. 

Försvarsmakten ska kunna verka i olika typer av terräng och miljöer. Under tisdagen fick soldaterna som utbildas till specialist- och reservofficer kunskap om hur de kan genomsöka och rensa en byggnad eller lokal när de utbildade sig i Norrhammar.

Under övningen fick soldaterna bland annat beskjuta varandra med paintball-liknande kulor.

– Det kanske är många som förknippar oss mycket med skogen och det är ju en självklar terräng för oss, men också bebyggelse. Och vi ser i krig runtom i världen att bebyggelsen har en stor betydelse och det är en typ av terräng som vi också måste kunna hantera, berättar fanjunkaren Robert Vikström som är övningsledare under dagen.

Följ med in på övningen i klippet ovan och hör soldaterna berätta om varför det är viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.