Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Michael Diemer på Havs- och vattenmyndighetens uppmaning till allmänheten. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT, Lars Pehrson/SvD/TT

Uppmaningen: ”Ge fan i att flytta kräftan till nytt vatten”

Publicerad

Om ett par veckor startar kräftfisket för allmänheten i Vättern. Havs- och vattenmyndigheten uppmanar nu alla att inte sprida signalkräftor från Vättern till andra sjöar – något som har varit ett problem tidigare.

Sedan 2020 har nya regler gällt vad gäller allmänhetens fiske efter signalkräftan, som klassas som en invasiv art.

Syftet med reglerna är att minska spridningen av signalkräfta till vatten med flodkräfta – trots det följs inte reglerna av alla. Allmänhetens fiske av signalkräfta i Vättern har visat sig öka risken att dessa sprids till vatten där de inte finns i dag.

Oro för flodkräftans framtid

Michael Diemer, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten, är orolig för flodkräftans framtid i Sverige.

– Vi har den inhemska flodkräftan som vi vill skydda. Den dör om man sätter ut signalkräftan i samma vatten. Så det är dags att sluta med det, säger han.

I klippet ovan hör du Michael Diemers uppmaning till allmänheten.

Signalkräftan

Signalkräfta är en främmande art som förekommer i Sverige. Arten finns med på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den bland annat är förbjuden att importera, odla och sätta ut i naturen.

Den kan bli runt 16 centimeter lång och har en rödbrun färg och liknar den inhemska flodkräftan.

Den svenska flodkräftan har minskat dramatiskt i takt med att signalkräftan har ökat – idag räknas flodkräftan som en akut hotad art.

Kräftpest är en parasitisk svampsjukdom som överförs mellan kräftor via

sporer som sprids i vattnet. Kräftpest är alltid dödlig för flodkräftor.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.