Foto: TT

Hel kommun kan ha tvingat äldre i säng för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det uppdagats att personal på ett äldreboende i Tranås systematiskt tvingat äldre att lägga sig för tidigt, har kommunen kommit fram till att liknande behandling även skett på andra äldreboenden. Inspektionen för vård och omsorg öppnar nu ett nytt ärende för fortsatt granskning.

I kommunens egen utredning enligt lex Sarah, har det framkommit att personalen medvetet tvingat de äldre i säng för tidigt under lång tid. Med tätare måltider och genom att medicin överlämnats vid fel tidpunkt har de äldres dagar förkortats.

De äldre har till följd av behandlingen varit oroliga nattetid och haft en ökad risk för fall och förvirring.

Öppnar nytt ärende

IVO kritiserar kommunens arbetsmetoder och bedömer att flera åtgärder krävs. Bland annat ska personalen utbildas i värdegrund för att höja omsorgens kvalitet. Egenkontroller och riskanalyser i verksamheten måste också förbättras.

Trots att Tranås kommun utrett händelsen anser IVO att tillräckliga åtgärder inte har vidtagits för att förhindra att liknande händelser inträffar på nytt. Därför öppnar myndigheten nu ett nytt ärende för fortsatt granskning av bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.