Andreas Svensson skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hunden Mango. Här berättar han vad det betyder att få möjlighet att ta med honom till veterinären. Foto: SVT

Hemlösas djur får gratis vård – under en dag

Publicerad

Andreas Svensson och hans hund Mango har inget hem, och när ekonomin sviker blir det heller inte några veterinärsbesök. Det vill hjälporganisationen Hela människan i Jönköping och djursjukhuset i Jönköping ändra på. Under en dag erbjuder de hemlösas djur hjälp.

Det är förmiddag på hjälporganisationen Hela människan i Jönköping. Där träffar vi Andreas Svensson och hans hund Mango. De har ingen egen bostad utan bor ibland på Hela människan.

Hela människan samarbetar nu med Anicura djursjukhuset i Jönköping och under en dag i april ska de erbjuda hemlösas djur gratis hälsokontroll, vaccinationer, id-märkning och avmaskning.

Mango har aldrig varit hos någon veterinär, Andreas Svensson har inte haft råd.

– Det är jättebra att de kan hjälpa till med sådant här, säger Andreas Svensson.

Hundarna är ofta aggressiva

Det finns inga siffror på hur många hemlösa som har djur i Jönköping men Hela människan märker att hundarna ofta är i rätt bra fysisk form men att de ofta är rätt aggressiva och mår mentalt dåligt.

– De här djuren förtjänar lika mycket som någon annan att bli omhändertagen och må bra och då känner vi att det är viktigt att vi kan erbjuda den här hjälpen, säger veterinär Alexandra Helmfrid.

En del skulle kanske se det som en PR-kupp?

– Det är möjligt men vi vet ju hur vi ser på det och vi gör ju det här för att vi vill hjälpa till, säger Alexandra Helmfrid.

Det har gjorts liknande projekt i storstäderna och i Kalmar dit det kom ett 20-tal hemlösa med sina djur.

En del kanske tycker att man inte ska skaffa djur om man är hemlös?

– Det var ju inte så från början, jag hade ju hunden innan jag blev hemlös. Sen behöver man en hund, man mår bättre av hundar över huvudtaget. Han betyder ju allt, det är en familjemedlem. Han finns alltid här, sviker en aldrig, säger Andreas Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer