Henryk Szymkowiak var boxningstränare åt den unge man som nu misstänks för dådet i Vetlanda, i klippet hör du honom berätta mer om det. Foto: SVT/Johannes Tolf

Henryk var boxningstränare åt misstänkte 22-åringen

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen som häktats misstänkt för dådet i Vetlanda tränade under en period boxning i Huskvarna. Hans före detta tränare Henryk Szymkowiak beskriver den unge mannen som en lovande boxningstalang, men som kunde ha svårt att tygla hur hårt han slog.

– Jag saknar ord. Jag förstår inte riktigt att detta har hänt, säger Henryk Szymkowiak.

I en annars öde boxningslokal står den 79-årige idrottsprofilen och slår mot en sandsäck. Det är lördag förmiddag och det har gått några dagar sedan dådet i Vetlanda.

– Jag fick se en bild på honom på Facebook när han greps. Jag blev fullständigt chockad, säger Henryk.

Våldsdådet i Vetlanda

Under några månader var han den misstänkte gärningsmannens boxningstränare. Då hade den numera 22-årige mannen ännu inte flyttat till Vetlanda.

Svårt att hålla igen

För några år sedan fick Henryk en förfrågan från Jönköpings kommun om att vara med och träna ungdomar på fritidsgården Forum på Öxnehaga. Det var där han träffade den unge afghanske mannen som beskrivs som lite blyg men väldigt motiverad att träna boxning.

– Han gjorde som jag sa och tränade bra. Men han kunde ha lite svårt att hålla igen när han boxades, vilket märktes när han skulle möta en nybörjare.

Mer om det hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet