Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Dahlqvist på Hela Människan är kritisk till att Jönköpings kommun dragit ner på stödet till missbrukarna på kategoriboende. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Tak över huvudet men inget stöd – Jönköpings missbruksboenden kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste tio åren har stödet vid kategoriboende för missbrukare minskat, enligt hjälporganisationen Hela Människan. Det har skapat en ohållbar situation för de boende menar hjälporganisationen Hela Människan.

– Det finns en oro för att bo på de här boendena, säger Gunnar Dahlqvist, verksamhetschef på Hela Människan.

Runt om i Jönköpings kommun finns flera så kallade kategoriboende, det vill säga lägenhetsfastigheter där det endast bor missbrukare. De tre största ligger i Huskvarna, Vättersnäs och på Kättilstorp. Men det finns även en del stugbyar ibland annat Häggeberg, Banarp och Tenhult. Enligt hjälporganisationen Hela Människan har kommunens stöd till de som bor där minskat det tio senaste åren, något de är starkt kritiska till.

– Den fungerar ju inte särskilt bra kan man säga. Som det är nu får de bara tak över huvudet men vi anser att de även behöver stöd och hjälp, säger verksamhetschef Gunnar Dahlqvist.

Många av de som bor där kommer dagligen till Hela Människan för att få mat för dagen. De vittnar om att det har varit väldigt oroligt de senaste åren. 

– Det handlar om droger, kriminalitet och indrivning av skulder. Det är klart att om man bor där så sitter man i smeten vare sig man vill eller ej, säger Gunnar Dahlqvist. 

I klippet berättar han vad som måste göras för att situationen ska bli bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.