Högre lön för regionens politiker

Uppdaterad
Publicerad

Regionenråden kommer få nya löner i början av nästa år. De flesta politiker kommer få högre löner förutsatt att de får fortsätta som deltidsregionråd. Det kommer bli en höjning med 14 000 kronor för deltidsråden, detta rapporterar Jönköpings-Posten.

Under måndagen blev det klart med Regionrådens nya löner. Det är den parlamentariska nämnden som föreslår vilka grundarvoden politikerna i Jönköpings län ska få, och den baseras på en genomsnittlig löneökning för alla anställda i Region Jönköpings län under året.  

– Det blev en höjning från 73 700 till 75 500 kronor för heltidsråden, eller 2,51 procent, berättar ordföranden Arnold Carlzon till Jönköpings-Posten.

Deltidsråden

Fortsätter Sibylla Jämting (MP), Jimmy Ekström (V) och Mikael Ekvall (V) som som regionråd på deltid, kan deras löner öka med 14 020 kronor i månaden, samtidigt som de får rätt till sammanträdesarvoden utöver lönen.

Dyrare inför 2019

Den 1 januari 2019 börjar de nya reglerna för arvodet att gälla. Kostanden för politiken i Region Jönköpings län kommer beräknas att bli 5 miljoner dyrare jämfört med förra året och kostnaden beräknas kosta över 50 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.