Högskolan vill växa – planerar tandvårdscentrum

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan i Jönköping växer. Nu planerar man för ett nytt centrum för tandvård som man vill bygga vid Munksjöns strand framför Campus arena – bakgrunden är planerna på en helt ny tandvårdsutbildning.

Region Jönköpings län vill tillsammans med Högskolan i Jönköping och Linköpings universitet starta en ny tandläkarutbildning. Arbete pågår med en ansökan om examensrättigheter, den planeras att skickas till regeringen under mars 2022.

Under onsdagen lämnade Jönköping Universitys fastighetsbolag Höfab in planhandlingar inför beslut om samråd till stadsbyggnadsnämnden i Jönköpings kommun. Tanken är att man ska bygga ett centrum för tandvård med tre sammanbyggda byggnader som främst ska bestå av utbildnings- och kontorslokaler för tandläkarutbildningen samt ett nytt nationellt centrum för odontologi och oral hälsovetenskap.

Ska ligga vid Munksjöns strand

Det nya centret ska ligga framför Campus arena där det idag är en parkeringsplats – den kommer enligt planen att ersättas med ett parkeringsgarage i två våningar. Även en restaurang ska få plats i byggnaden som totalt ska bli 22 000 kvadratmeter.

– Detta möjliggör en stor satsning för Jönköping University. Det här blir den första tandläkarutbildningen som startar i Sverige på över 50 år. Med byggnation på campus kan vi bidra med samverkan, forskning och utbildning i framkant, för en bättre tandvård och tandhälsa i hela landet. säger Mats Jackson, prorektor vid Jönköping University i ett pressmeddelande.

Så planeras det nya tandvårdscentret se ut. Tre byggnader bildar en gemensam kropp vid Munksjöns strand. Foto: Illustration Höfab

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.