Högst femårsöverlevnad i landet

Publicerad

Invånarna i Jönköpings län överlever i allt större utsträckning femårsgränsen för sin cancersjukdom. Andelen är den högsta i landet, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Andelen personer i Jönköpings län som lever fem år eller längre efter en cancerdiagnos är högst i Sverige. Det visar siffror från Socialstyrelsens rapport ”Öppna jämförelser 2020 – sex frågor om vården”

Här i länet överlevde 64,5 procent av patienterna mellan 30 och 89 år.

Regionen hamnar också högt i jämförelse när det gäller patienternas förtroende för sjukvården.

– Den här rapporten visar att Region Jönköpings län bedriver hälso- sjukvård med mycket hög kvalitet, vilket förstås är betydelsefullt för länets invånare, säger Rachel De Basso (S), ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård, i ett pressmeddelande.

Finns brister

Men det finns även områden där Regionen behöver förbättra sig ur ett nationellt perspektiv. Det handlar bland annat om användning av antipsykotiska läkemedel hos äldre personer, väntetider till utredningar inom barn- och ungdomspsykiatrin och fysiskt träningsprogram efter hjärtinfarkt.

Socialstyrelsens rapport innehåller bland annat mätvärden av medicinska resultat från olika kvalitetsregister, väntetider, patientenkäter och beräkning av kostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer