Högstadieeleverna Elvira Jakobsson, Frank Nygren och Olivia Adetun berättar i klippet ovan hur mycket de rör sig. Foto: SVT

Högstadieelever: ”Man är latare nu än när man var yngre”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det kommit flera undersökningar som visar att den fysiska aktiviteten hos våra barn och unga minskar. Något som riskerar att leda till ohälsa menar forskare. Elever vi träffar på ett av länets högstadium bekräftar bilden.

– Man kanske ställer in saker för att man vill göra annat på internet till exempel. Det är ju inte så bra, säger Olivia Adetun som går högstadiet på Junedalsskolan i Jönköping.

Regeringen gav för något år sedan skolverket i uppdrag att se till att elever får in mer rörelse under skoltid. Efter det har flera skolor lagt in mer gympa på schemat.

Idrott tre dagar i veckan

Ett exempel är Junedalskolan i Jönköping där högstadieeleverna numera har idrott tre dagar i veckan, 50 minuter varje gång.

– Det är jättebra. Jag tycker vi rör oss jättemycket i skolan, säger Elvira Jakobsson, elev på Junedalsskolan. Samtidigt känner hon igen bilden av ökad bekvämlighet.

WHO, världshälsoorganisationen, rekommenderar att barn och unga ska röra sig minst 60 minuter varje dag. Idrottsläraren Amanda Tholin säger att skolan har en viktig uppgift i att få eleverna att uppskatta träningen.

– Vi har jätteansvar. Det är ju här vi lägger grunden för de som inte vet vilken väg de ska gå.

Hör henne och några elever i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.