Cyberattackerna ökar – höjd beredskap på regionens it-avdelning

Publicerad

Regionens it-säkerhetsavdelning har höjt sin beredskap. Anledningen är att det skett flera cyberattacker runt om i världen sedan kriget i Ukraina startade. 

Under det senaste året har regionens it-avdelning höjt sin beredskap. I december skedde cyberattacker mot it-komponenter som finns i nästan alla it-system, vilket gjorde att de gick upp i stabsläge under en månads tid. Sedan kriget i Ukraina startade har man inte behövt gå upp i stabsläge men däremot har man höjt beredskapen. 

– Vi har höjt vaksamheten och vi har en intensiv omvärldsbevakning, så vi ser om det sker aktiviteter mot oss, säger Ylva Lindestam som är it-säkerhetschef på regionen. 

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Ska länsbor vara oroliga för att någon hackar deras patientjournal? 

– Nej, man behöver inte vara orolig när det gäller patientuppgifterna, de är väl skyddade och vi har inte sett någon förhöjd aktivitet, säger hon. 

I klippet berättar hon hur de kommer jobba med it-säkerheten framöver. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet