It-attackerna ökar – så blir du en cyberprepper

Publicerad

Sedan kriget i Ukraina har cyberattacker ökat runt om i välden, enligt experter. Men det finns saker som man kan göra för att vara förberedd.

Varje dag sker det cyberattacker runt om i välden och sedan kriget i Ukraina har det skett flera attacker mot framför allt företag och myndigheter. 

– Det är framför allt överbelastningsattacker, det vill säga att man vill sänka olika typer av tjänster. Det vi ser runt om i Ukraina är att man vill ta ner myndighetssidor och i Ryssland vill man ta ner banker, säger Sonny Johansson som är lärare på Jönköpings Tekniska Högskola.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Hur många cyberattacker sker i länet? 

– Det är väldigt svårt att säga, det finns ingen statistik på det. Sedan är det så att många attacker är dolda, det vill säga man inte märker av att någon varit inne. Det är även så att vissa företag som blir utsatta för attacker inte vill gå ut och berätta om det eftersom det kan skada företaget, säger han.

Hur ska man tänka nu med tanke på att det sker många cyberattacker?

– Som privatperson och företag så gäller det att uppdatera datorer, programvaror och telefoner. Det gäller även att ha bra lösenord, generellt är ett bra lösenord långt och man använder tvåstegsautentisering. Jag skulle vilja att man har någon form av cyberprepping, att man har en god beredskap, säger Sonny Johansson.

I klippet ovan berättar han vad en cyberattack är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet