Barbro Håkansson bor i Smålandsstenar och skriver dikter om livet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Hon gör succé som poet på äldre dar

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen gjorde 84-åriga Barbro Håkansson från Smålandsstenar succé i dikttävlingen Poetry Slam. Och skriva dikter är något hon sysslat med hela livet, men det var först när hon var i 70-årsåldern som det blev känt för omvärlden.

– Jag skämdes så jag visade aldrig det jag skrivit för någon. Inte ens mina systrar, säger Barbro Håkansson.

Hon skriver på lappar det som faller henne in. Det kan vara i mataffären eller hos läkaren. Barbro Håkanssons dikter handlar om livet, det som är och har varit och hon skriver med mycket humor men också allvar.

De första dikterna skrev hon redan som 5- eller 6-åring.

– Det kunde handla om skolan och andra saker. Men det var ingen som visste att jag skrev, berättar hon.

Bokdebut år 2000

Nej, det skulle dröja länge innan hennes talang avslöjades för omvärlden. Det var först när Barbro var i 70-årsåldern som hon gav ut sin första bok, ”Dikter på mitt vis”.

– Det var en vännina som läste dikterna och sa att ”du måste ge ut dem!”. Det gjorde jag inte då, men lite senare blev jag även uppmuntrad av ett sällskap som jag läste lite för och då gjorde jag det.

LÄS MER: Dagny är 105 år och superbloggare

Sedan dess har det blivit åtta böcker. Dessutom var hon nyligen med i en deltävling till SM i Poetry Slam.

– Jag skulle egentligen stå för pausunderhållningen men det blev en plats ledig så de sa åt mig att vara med. Ok, tänkte jag.

Och det blev succé trots det unga motståndet?

– Ja, jag vann ju, säger Barbro och skrattar.

Känner sig uppskattad

Hon fortsätter:

– Det var bara väldigt unga killar och tjejer som jag tävlade mot. Jag var väldigt mycket äldre än dem, men jag är van att umgås med ungdomar så det gick bra.

Hur är det att stå på scen, vad får du ut av det?

– Bemötandet är så roligt. När man känner sig uppskattad. Det känner man liksom i luften.

Hon nådde inte riktigt ända fram till SM-finalen men är nöjd ändå. Och nu fortsätter hon med det hon gillar allra bäst; att underhålla.

– Jag tycker om att roa människor. Jag är ute och underhåller till exempel på äldreboenden. Och det är viktigt, för det finns så mycket ensamhet. De har kanske inte så mycket att skratt åt och kan jag göra någon glad, så har jag gjort en liten välgärning i alla fall.

LÄS MER: Politisk poesi prisad i poetry slam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.