Gunilla Darwall har använt sin tygpåse i flera år nu berättar hon och andra om hur de upplever året med plastpåseskatten. Foto: SVT

Hon har använt tygkasse i många år: ”Hur svårt ska det vara?”

Publicerad

När SVT frågade folk på stan om vad de tycker om plastpåseskatten så var svaren splittrade. En del anser att skatten handlar om symbolpolitik medan andra tycker att det är ett bra beslut för miljön.

Gunilla Darwall påverkades inte av prishöjningen på plastbärkassar, hon har använt sin tygpåse i flera år.

Matvarubutikerna säljer allt fler pappersbärkassar och det är något Gunilla Darwall märker när hon ser andra människor lämna butikerna. Hon är positiv till skatten på plastbärkassar och menar att plast som hamnar i naturen är ett problem.

– Hur svårt ska det vara att ta med en tygpåse? Jag har den alltid i fickan, säger hon.

Inte köpt en enda plastbärkasse

Fatma Aktas har inte köpt en enda plastbärkasse sedan den nya lagen trädde i kraft. Hon är kritisk till priset om sju kronor för en plastkasse men menar att hon samtidigt förstår varför regeringen införde en skatt.

– Det är sju kronor, det är dyrt! Men om de bestämmer det så finns det inget att göra, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.