Inom loppet av fem veckor förlorade Mona Dahlgren från Eksjö sönerna Jesper och Anton i överdoser. I klippet ovan berättar hon om pojkarnas ångest och oro som bidrog till ett missbruk. Foto: SVT/Linda Mathillas

Hon förlorade två av sönerna i överdoser

Uppdaterad
Publicerad

Med fem veckors mellanrum förlorade Mona Dahlgren från Eksjö sönerna Jesper och Anton i överdoser. Pojkarna missbrukade både receptfria och narkotikaklassade preparat och åkte in och ut från olika behandlingshem.

– Det är en förälders värsta mardröm, säger Mona Dahlgren.

I december i år har det gått tre år sedan sonen Jesper, 24 år, hittades död i en överdos av ett diarréläkemedel. Fem veckor senare fick mamma Mona ytterligare ett dödsbesked då Anton, 27 år, hade dött av en metadonförgiftning.

– Jag blev hysterisk och bara skrek. Jag hade just försökt förstå att Jesper var död, säger Mona Dahlgren.

Droger bland unga

I klippet ovan hör du henne berätta mer.

19 döda i Jönköpings län

Narkotikadödligheten i Sverige har ökat kraftigt sedan början av 90-talet. I Jönköpings län har 19 unga personer mellan 15 och 29 år dött i läkemedels- och narkotikaförgiftningar mellan 2015 och 2019. Det visar siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister som SVT tagit del av. I hela riket handlar det om 816 dödsfall. Det är svårt att ta fram jämförande siffror eftersom inrapporteringssystemet har förändrats, men det går att se en tydlig ökning i landet.

Mona berättar att hennes pojkar tidigt fick det jobbigt i skolan och att deras diagnoser, asperger och autism, också försvårade situationen. De åkte in och ut från olika behandlingshem men föll gång på gång in i missbruk igen.

– Det behövs så lite för att man ska falla igen. Opioider är det värsta, det är fruktansvärt beroendeframkallande, säger hon.

– Det var värre och tro att de skulle dö. Nu tror jag inte de lider mer var de än är, säger Mona Dahlgren vid graven i Eksjö där pojkarna ligger. Foto: SVT/Linda Mathillas

Kan inte radera telefonnummer

I sin telefon har hon sparat flera av de sms hon fått, bland annat av Jesper när han mådde som värst. Han skriver att han inte orkar leva längre med den smärta han känner.

– Man vill ju gärna tro att de är på en bättre plats nu, det är ju ett sätt att överleva, säger Mona Dahlgren.

Genom att berätta sin historia hoppas hon kunna hjälpa andra i samma situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet