En person skadades allvarligt när han föll från en byggställning på Kungsängen i Jönköping. Foto: Daniel Rundqvist/SVT

Hotas med vite efter allvarliga arbetsplatsolyckan i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett förbud från att arbeta på bygget och ett hot om vite på 100 000 kronor om inte nödvändiga säkerhetsåtgärder genomförs – det är de skriftliga kraven från Arbetsmiljöverket efter att två personer ramlade ner från ett bygga i Jönköping i mitten av december.

En person skadades allvarligt efter att ha fallit från en byggställning på Kungsängen den 16 december. Ytterligare en person föll senare när räcket efter den första olyckan skulle rättas till, men han skadades lindrigt.

– Jag kan inte säga något annat än att det är ett skärrat läge just nu, sa Björn Ydreborg, avdelningschef på GBJ bygg i Jönköping när han talade med SVT:s reporter strax efter olyckorna.

Måste skärpa säkerhetsrutinerna

Arbetsmiljöverket var på platsen efter att olyckorna inträffat, och myndigheten har nu skickat ett beslut till byggbolaget och byggherren. Där står det att allt arbete med att ta emot gods i så kallade avställningstorn förbjuds och att säkerhetsrutinerna måste skärpas, annars blir det ett vite på 100 000 kronor.

”Det ska finnas en skriftlig instruktion för hur arbetet med att ta emot gods i avställningstorn ska utföras. Av instruktionen ska det tydligt framgå hur arbetsuppgiften ska utföras, vem som får utföra den samt när och hur personligt fallskydd ska användas”, står det i beslutet som är daterat den 22 december.

Två polisanmälningar gällande arbetsplatsolycka upprättades direkt efter olyckorna.

I klippet nedan ser du olycksplatsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En person skadades allvarligt när han föll från en byggställning på Kungsängen i Jönköping. Foto: Daniel Rundqvist/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer