Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofia Hagman och Mileva Blomberg kämpar för att Grand hotell ska överleva coronakrisen. Foto: SVT

Jönköpingshotellen hoppas på vändning 2021- annars hotar konkurser

Uppdaterad
Publicerad
Med inställda mässor och få affärsresenärer kämpar många hotell i Jönköping nu för sin överlevnad. Grand hotell har tvingats att säga upp all personal och där håller ägarna verksamheten igång.
– Vi måste bara försöka överleva 2020, säger Mileva Blomberg.

Hör Mileva Blomberg berätta om hur de kämpar för att få sitt hotell att överleva i klippet ovan.

Coronakrisen slår hårt mot många branscher. Hotellnäringen har drabbats hårt och i Jönköping, som är den femte hotelltätaste kommunen i landet, kämpar flera för sin överlevnad.

– Elmias mässor har varit en motor för hotellen i stan, när alla större mässor nu är inställda blir det ju tufft för oss, säger Mileva Blomberg som SVT har följt under coronakrisen.

Tillsammans med Sofia Hagman driver hon Grand hotell. De tappade under våren över 80 procent av sina gästnätter. För att försöka få hotellet att överleva krisen har de tvingats att säga upp all personal och lever delvis på sparade medel.

– Vi har olika ”hattar” på oss beroende på vilka arbetsuppgifter vi har, förklarar Mileva Blomberg.

Hotellnätverk hjälper varandra

Hon är också engagerad i hotellnätverket Stay där många av Jönköpingshotellen finns med. Nätverket försöker nu att hjälpa varandra på olika sätt. Det kan handla om att man delar på personal, men också ger varandra tips och råd om hur man ska hantera olika svårigheter.

I sommar har beläggningen ökat något och många hotell har i juli en beläggning på 50-60 procent.

– Men det är inte som vanligt nu heller eftersom vi nästan inte har några bussresor med utländska turister, förklarar Mileva Blomberg.

Måste till en vändning 2021

Hon och övriga hotellkollegor i Jönköping hoppas nu att spridningen av coronaviruset ska avta och att affärsresandet och mässorna på Elmia ska komma igång igen 2021.

– Tittar man på bokningarna för nästa år så ser det bra ut. Många evenemang har flyttats fram, men då får ju coronakrisen inte förvärras, säger Mileva Blomberg.

Hon tror att hotellen i stan kan hålla ut med svagare beläggning under resten av året. Men pågår krisen på samma nivå en bit in på nästa år tror hon det kan bli flera hotellkonkurser i Jönköping.

– Ja, det är en stor risk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet