Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Toivainen har en dotter som just börjat i första klass på Finnvedens gymnasium. Han blir arg och ledsen över brevet som skickats ut som en nollning till de nya eleverna. Foto: Emma Johansson/SVT

Hotfullt brev till ettor upprör gymnasieföräldrar i Värnamo

Publicerad

Ett brev undertecknat tredjeklassare uttrycker sig hotfullt mot de nya eleverna på Finnvedens gymnasium i Värnamo. Bland annat står det att de inte får använda cafeterian och att de kan räkna med att deras mopeder blir stulna.

Brevet har skickats ut till vissa elever som nu börjar i ettan på gymnasiet. Sedan har det spridits vidare på sociala medier. Göran Toivainen har en dotter som nu börjar första klass på skolan och han lade upp brevet i en grupp på sociala medier och reaktionerna har blivit många av upprörda föräldrar.

– Jag och alla andra som har reagerat på brevet upplever det som hot, trakasserier och förnedring, säger han.

Rektor Svante Leo säger att skolan ser allvarligt på brevet och att poliser har kopplats in. Men samtidigt säger han att det har varit ett ovanligt lugnt år sett till nollning.

– I dag så har vi tagit några vattenpistoler, det brukar vara så. Vi har även sett klotter på någon väg till skolan, men inte alls i samma omfattning som tidigare år, säger han.

Svante Leo, rektor på Finnvedens gymnasium. Foto: Emma Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.