Foto: Mikael Fritzon/TT

Hovrätten fastställer dom efter mord på LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som dödande en kvinna på ett LSS-boende i Vetlanda dömdes under fredagen av Göta Hovrätt till livstids fängelse och utvisning. Det innebär att att tingsrättens dom står fast.

Det var i februari i år som kvinnan efter ett bråk blev mördad på LSS-boendet som hon bodde på. Mannen, som bodde granne med kvinnan, knivhögg henne med omkring 130 knivhugg. Även systern som försökt gå emellan blev knivhuggen.

Mannen överklagade domen från Eksjö tingsrätt om livstids fängelse och utvisning.

Fängelse trots psykisk sjukdom

Efter en rättpsykiatrisk undersökning visade det sig att mannen led av en allvarlig psykisk störning men tingsrätten dömde honom ändå till livstids fängelse. Han överklagade domen och önskade istället rättpsykiatrisk vård eller ett tidsbestämt fängelsestraff.

Men nu döms alltså mannen till livstids fängelse och utvisning, enligt Eksjö tingsrätts beslut.

Mannen ska också betala 218 000 kronor i skadestånd till systern som skadades allvarligt vid händelsen, men som överlevde. Han döms även att betala skadestånd på 10 000 kronor till den anställde på LSS-boendet som han ska ha hotat strax före mordet.

Ska överklaga

Uno Karlsson är den dömde mannens advokat och menar att de nu ska överklaga och begära prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Min klient är mycket besviken över påföljden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.