Bomben oskadliggjordes av polisens bombtekniker. Den visade sig vara skarp med drygt ett kilo nitroglycerin. Foto: SVT

Hovrätten fastställer: Fängelse för att ha placerat en bomb i centrala Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Två män som av tingsrätten dömdes till fängelse för att ha placerat en sprängladdning i centrala Eksjö i december kommer att få sitta i fängelse. Den ene mannen överklagade sin fängelsedom till Göta hovrätt men domstolen fastställer nu straffet till tre år. Den andre överklagade aldrig sitt straff på tre och ett halvt år.

De båda männen är hemmahörande i Märsta utanför Stockholm, de döms för att ha placerat ut en skarp sprängladdning på drygt ett kilo med nitroglycerin på en fönsterbräda till en pizzeria i Eksjö. De försökte tända laddningen men misslyckades och bomben sprängdes aldrig.

Jönköpings tingsrätt dömde männen till fängelse i tre och ett halvt år samt tre år för allmänfarlig ödeläggelse. Den man som fick det kortare straffet överklagade till hovrätten som på onsdagen kom med beslutet att domen fastställs. Därmed kommer de båda männen att få avtjäna tid i fängelse.

Bland åklagarens bevisning fanns dna från männen på den utplacerade sprängladdningen samt mastuppkopplingar från männens telefoner som bevisar att de befann sig på platsen. Motivet ska ha varit en ekonomisk skuld som en släkting till pizzaägaren hade till gärningsmännen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdning Eksjö

Mer i ämnet