Ett stort område i centrala Eksjö är avpärrat sedan ett misstänkt föremål hittats utanför en pizzeria. Foto: SVT

Placerade bomb vid pizzeria – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De båda män som har stått åtalade för att ha placerat ut en bomb intill en pizzeria i Eksjö i december, dömdes idag till fängelse för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse. Hade bomben exploderat skulle den ha orsakat mycket stor förödelse i centrala Eksjö.

De båda männen är hemmahörande i Märsta utanför Stockholm, de döms nu för att ha placerat ut en skarp sprängladdning på drygt ett kilo med nitroglycerin på en fönsterbräda till en pizzeria i Eksjö. De försökte tända laddningen men misslyckades och bomben sprängdes aldrig.

Åklagaren hade yrkat på att männen skulle dömas till fängelse i fyra respektive fem år. Eksjö tingsrätt skriver i sin dom att man anser att det är bevisat att männen lagt bomben på fönsterblecket vid pizzerian men beslutade att männen ska dömas till fängelse i tre och ett halvt år samt tre år.

Stark bevisning

Bland åklagarens bevisning finns dna från männen på den utplacerade sprängladdningen samt mastuppkopplingar från männens telefoner som bevisar att de befann sig på platsen. Motivet ska ha varit en ekonomisk skuld som en släkting till pizzaägaren hade till gärningsmännen

Männen har erkänt att de var i Eksjö den aktuella natten men har nekat till brott. Förutom fängelsestraff ska männen betala ett skadestånd till den utsatta pizzeriaägaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdning Eksjö

Mer i ämnet