Hovrätten sänker straff för pedofil

Publicerad

En 24-årig man från länet dömdes av tingsrätten till tio månaders fängelse bland annat för utnyttjande av barn för sexuell posering. Hovrätten ändrar nu påföljden till samhällstjänst.

Mannen utgav sig för att vara en ung tjej på sociala medier och lurade pojkar att skicka nakenbilder och att onanera framför kameran. Han dömdes av Eksjö tingsrätt till tio månaders fängelse för utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och försök till sexuellt övergrepp mot barn.

Delar av domen överklagades av gärningsmannen till Göta hovrätt. Hovrättens bedömning är att mannen är skyldig till gärningarna och att de ska rubriceras som tingsrätten har gjort. Däremot menar hovrätten att det samlade straffvärdet endast ska ge åtta månaders fängelse.

Hovrätten uppger vidare att påföljden ska omvandlas till skyddstillsyn med 180 timmars samhällstjänst. Man menar att en dom till skyddstillsyn samt vård och behandling kan bidra till att mannen avhåller sig från fortsatt brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.