Den misstänkte 17- åringen var på plats då hovrättsförhandlingarna inleddes på torsdagen Foto: SVT

Hovrättsförhandlingarna i Gicafallet inledda

Uppdaterad
Publicerad

Idag klockan nio startade hovrättsförhandlingarna mot de två tonårspojkar 14 och 17 år som var inblandade i misshandeln av den hemlöse tiggaren Gica som hittades död i Smedbyparken i Huskvarna i augusti förra året.

Fem dagar är avsatta för rättegången och fyra vittnen är kallade, en av dem är den rättsläkare som utförde obduktionen och som nu ändrat sina uppgifter om tidpunkten för dödsfallet.

I tingsrätten friades pojkarna för mord just därför att rättsläkaren menade att det inte gick att fastställa exakt när Gica dog. 17-åringen, som var 16 år vid händelsen, dömdes till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande medan 14-åringen friades helt.

Fallet ”Gica”

Då rättegången inleddes klockan nio på torsdagsmorgonen beslutade rätten utifrån paragraf 27 om unga lagöverträdare att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar.

Den 17-årige pojken var på plats i hovrätten medan 14-åringen enbart var närvarande via ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet