SM i lydnad avgörs i Jönköping under pingsthelgen. Foto: Privat

Hundars lydnad sätts på prov i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen arrangeras SM i lydnad och rallylydnad på Rosenlunds idrottsplats i Jönköping. Totalt 102 hundar och deras förare gör upp om SM-medaljerna.

Lydnad är en tävlingsform där hund och förare ska samarbeta i en rad olika moment. Hunden ska bland annat kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Allt ska ske på kommando från föraren och bedöms av fyra domare.

– Man har tränat in moment som ska utföras med precision. Ska hunden till exempel sitta får föraren bara säga det en gång, annars blir det poängavdrag, förklarar Ulli Samuelsson, tävlingsgeneral för SM-tävlingarna.

De bästa i landet tillhör världseliten

Under helgens tävlingar i Jönköping är hela den svenska eliten på plats. För att kvala in till SM-tävlingarna krävs att man presterat bra resultat på andra tävlingar under senaste året.

– Lydnadslandslaget, som tillhör världstoppen, finns på plats i helgen och tävlar individuellt.

Foto: Privat

Rallylydnad är en annan tävlingsform jämfört med traditionell lydnad.

– Där leder man hunden genom en bana som är skyltad. Domaren väljer ut ett antal moment som man inte vet om förrän tävlingen börjar. I denna tävlingsform kan du upprepa kommandon flera gånger till hunden utan att det leder till poängavdrag, säger Ulli Samuelsson.

Bordercollie dominerar

Det är första gången som Jönköpings Brukshundsklubb arrangerar SM i lydnad.

– Vi har haft SM i andra grenar, men aldrig tidigare i lydnad, säger Ulli Samuelsson.

I lydnad får alla hundraser ställa upp och tävla, men det är en ras som dominerar på elitnivå.

– Bordercollien dominerar i lydnad, det är ju en vallhund som är väldigt snabb i sina reaktioner. I rallylydnad är det mer varierat, där är det fler sällskapshundar med och tävlar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.